300 éves hatékonyságnövelő módszerek Benjamin Franklintől

Benjamin Franklin 300%-on élt és dolgozott egy olyan korban, amikor munkáját nem segítették még a ma jól ismert, bevett hatékonyságnövelő technikák, a technológia és az internet. Vajon működnek-e a 300 éves módszerek a 21. században? Próbáld ki te is!

Ki volt Benjamin Franklin?

A 18. századi Amerika egyik legkiemelkedőbb alakja – államférfi, tudós, feltaláló, író, zenész, nyomdász, üzletember és korának híres gondolkodója -, igazi polihisztor, a megtestesült reneszánsz ember. Szerteágazó érdeklődését mutatja találmányainak változatossága: ő készítette az első könyvtári fellépőt, az első villámhárítót, és a bifokális lencse is neki köszönhető. Elképesztő szervezőkészségének eredménye volt az első amerikai tűzoltóság, biztosítótársaság, kórház, közkönyvtár is. Sikere jelentős mértékben hatékonyságnövelő módszereinek köszönhető, amelyekről részletesen ír az önéletrajzában – ezekről olvashatsz az alábbiakban.

1. módszer: A napi rutin

Franklin minden egyes napon ugyanazt a napirendet követte. Eszerint:

  • 05:00 – 08:00 felkelés, mosdás, ima, a nap teendőinek átgondolása, aktuális tanulmányok folytatása, reggeli
  • 08:00 – 12:00 munka
  • 12:00 – 14:00 olvasás, számlák áttekintése, ebéd
  • 14:00 – 18:00 munka
  • 18:00 – 22:00 rendrakás, vacsora, kikapcsolódás (zene, beszélgetés, egyéb időtöltés), nap áttekintése
  • 22:00 – 05:00 alvás

Franklin nem csinált egyebet, mint felosztotta a napot egységekre, és minden egyes egységnek dedikált szerepe volt a napjában. A keretek azonban elég tágak, így rugalmasan tudta szervezni például a munkával kapcsolatos dolgait. Épp ebből a rugalmasságból adódik, hogy Franklin jól bevált napirendje gond nélkül alkalmazható szinte minden élethelyzetre – csak az időpontokkal kell kicsit játszani ahhoz, hogy működjön számodra is.

franklin_hatekonysag_3

Amit Franklintől tanulhatsz:

Kelj korán!

Franklin minden reggel ugyanabban az időben kelt, és a nap első három óráját maximálisan kihasználta – önmaga lelki és tudományos fejlődésére fordította az időt. Mindenkinek jólesik az utolsó percig aludni, de mennyivel jobb az ágyból nem hanyatt-homlok az irodába rohanni, félálomban szembesülve a rossz idővel, a közlekedés viszontagságaival és a munka első hullámaival… Ha teheted (márpedig ha Franklin megtehette, te is megteheted), kelj korábban egy órával!

Élvezd a csendet!

Franklin vallásos emberként minden reggel imádkozott. Ha nem vagy hívő, próbáld ki a meditációt vagy a napüdvözletet (ébresztő jógarutin), de ha egyáltalán nem mozgat az ilyesmi, csak élvezd a csendet, a magányt. Ülj az ablakhoz egy csésze teával, és csak bámulj ki a természetbe, és gondold át, milyen jó dolgok vannak az életedben, miért vagy hálás. Ne engedd, hogy a reggeleidet a 21. század zajai összetörjék.

Tervezd meg a napod!

Miután lelkileg felkészültél, jöhet a tervezés: gondold át, mik a céljaid, a terveid, a kötelezettségeid a napra. Nézd át a határidőnaplódat, írj listát! Franklin nagy rajongója volt a teendőlistáknak. Ha épp olyan időszakban vagy, hogy egyébként is komolyabb terveket kell szőnöd, érdemes azzal is foglalkoznod.

Vezess naplót!

A fenti képen Franklin napirendje látható – legalábbis a lap jobb oldalán. A bal oldalon két kérdés szerepel. Az első kérdést reggel tette fel magának, a tervezés részeként: Mi jót tehetek ma? Este pedig megkérdezte magától: Mi jót tettem ma? A naplója bal oldalára rendre fel is jegyezte a válaszokat, így egyszerre naplózta a terveit és a tetteit. Te is próbáld ki, hogy nap mint nap vezeted a terveid alakulását. Sokkal könnyebb az eltervezett úton maradni, ha rendszeresen megnézzük a magunk által rajzolt térképet, és korrigálunk, amikor szükséges. (Saját “úton tartó” kérdéseket fogalmazhatsz meg magadnak, és válaszolhatod nap mint nap a Grid Diary-ben.)

Foglalkozz olyasmivel, ami fontos a számodra!

Franklin reggelente mindig időt szakított a tanulmányaira. 100%-ig hitt az élethosszig tartó tanulásban, amelynek meg is van a látszata, ha az életművét nézzük. Azonban, bár a tudás hasznos dolog, még hasznosabb, ha Franklinhez hasonlóan te is olyasmire fordítod a reggeli órákat, ami számodra igazán fontos. Olvass, fuss, sétáltass kutyát, főzz – ami ilyenkor jólesik. Az így megszerzett pozitív energiákkal felvértezve jóval könnyebb lesz elviselni a nap viszontagságait.

Ha dolgozol, akkor dolgozz!

Franklin 2×4 órányi időblokkot szánt naponta a munkára. Hogy azon belül mit és hogyan csinált, maradjon az ő dolga, ami viszont tény, hogy ezekben az órákban kizárólag a munkájára összpontosított. Nem járt kávézgatni, nem facebookozott, csak koncentráltan dolgozott. Csakis így érhette el mindazt, amit elért, úgy, hogy közben magát sem hanyagolta el, volt lehetősége olvasni, tanulni, kikapcsolódni, pihenni is. A munkád során zárd ki te is a zavaró tényezőket, foglalkozz a munkáddal, hogy mielőbb végezz, és az időd ismét a tiéd lehessen.

Szánj magadra időt!

Franklin napirendjében három helyen is szerepel az “én-idő”. A reggeli órákban a saját érdeklődését (tanulmányait) helyezte előtérbe, délben időt szánt az ebéd mellett egy kis olvasgatásra, este pedig vacsora után nem ült vissza az íróasztal mellé, hanem komolyan vette a kikapcsolódást. Valószínűleg tudta: kiégett emberként sosem lesz benne annyi energia, ami a céljai eléréséhez szükséges… Nem beszélve arról, hogy a kreativitást mennyire serkenti az, ha kilépünk a mókuskerékből – gondoljunk csak arra, amikor az ebédből visszatérve egyből megtaláljuk a megoldást valamire, amivel órákon át küszködtünk. Manapság szinte mindenki azzal jön: nincs időm pihenni, nincs időm kikapcsolódni. Biztos igaz ez? Ha Franklin meg tudta oldani, te is meg fogod, csak akarni kell. És íme, a titok: be kell ütemezni a napba, akárcsak a munkát, ha másképp nem megy.

Zárd le a napot!

A nap befejezéseként Franklin a reggeli kérdés párjaként megkérdezte magától: “Mi jót tettem ma?” – és a válaszokat lejegyezte. Átgondolta az eltelt napot, a problémáit, a döntéseit, a tetteit. Elengedte, amit el kellett, hiszen tudta: másnap tiszta lap, új energiákkal vetheti magát bele a világ jobbá tételébe. Különösen szimpatikus egyébként, hogy a pozitív dolgokra fókuszált, nem a nálunk őshonos önmarcangolásra. Érdemes este elalvás előtt számot vetni a napunkkal, lezárni a gondolatainkat, elengedni a problémákat, megelédegéssel nyugtázni a napunkat vagy – ha úgy adódik – megbocsátani magunknak… Nyugodtabb lesz az álmunk.

Aludj!

Franklin minden este ugyanabban az időben feküdt le, és megdöbbentő ugyan, de hét órát aludt! A mai alvásmegvonásos világban szinte hihetetlennek tűnik. Egy jó napi rutinnal hamar megszokássá válhat a korai (időben való…) lefekvés, érdemes vele kitartóan próbálkozni. Az elegendő mennyiségű alvás fontosságáról meg mindannyian tudunk…

2. módszer: Az önfejlesztés

Franklin alig 20 évesen összeállított egy listát, amely az általa legfontosabbnak tartott 13 erényt tartalmazta. Életcélul tűzte ki önmaga számára, hogy ezeket az erényeket gyakorolja, minél inkább közelítve a tökéleteshez. Franklin az alábbi erényeket választotta:

  • mértékletesség
  • csönd (a fölösleges beszéd elkerülése)
  • rend (tárgyakban, teendőkben)
  • határozottság
  • takarékosság
  • szorgalom
  • őszinteség
  • igazság
  • mérséklet (végletesség elkerülése, türelem)
  • tisztaság
  • nyugalom
  • makulátlanság (nagy nőfalóként itt elsősorban a nőügyeire gondolt)
  • alázat

Franklin, miután összeírta az erényeket, kialakított egy módszert is arra, hogy minden egyes nap fejlődhessen ezekben a tulajdonságokban. Minden egyes hetet a soron következő erénynek dedikált. Azon a héten – bár minden erényre igyekezett figyelmet fordítani – minden erejével azon volt, hogy az adott erényben tökéletes legyen. Az év 52 hete alatt négyszer tudott így végighaladni a 13 erényen – azaz 4 teljes hetet fordított például a szorgalma csiszolására, ugyanennyit takarékoskodásra stb. Később, ahogy fejlődött, már csak egyszer ment végig a listán évente, s megint később elegendő volt számára az, hogy mindig szem előtt volt a kis notesze, amiben a korábbi haladását regisztrálta.

franklin_hatekonysag_4

Amit Franklintől tanulhatsz:

Írj listát arról, amiben javulni szeretnél!

Franklin jó ember akart lenni, így erényekre törekedett. De a módszerét bármikor lefordíthatod a magad nyelvére, például nagyon jól használható ez a rendszer szokások kialakítására. Írj egy listát a vágyott szokásokról, majd naponta fordíts rájuk energiát és figyelmet. Nem gond, ha neked nem 13 van, mint ahogy az sem, ha nem egész életre szóló célokról van szó. Dolgozz akkor és annyival, amennyi aktuálisan számodra fontos. (A szokások kialakításáról itt olvashatsz.)

Bontsd fel a nagy tervet kis lépésekre!

Franklin módszere azért is kiváló, mert egy nagy végső célt kisebb egységekre bont szét – 13 erénnyel definiálta azt, hogy szerinte milyen a jó ember. Fogalmazd meg a célt – majd bontsd fel lépésekre. Például lehet a cél az egészséges életmód, a hozzá vezető lépcsők pedig a sok zöldség-gyümölcs, a megfelelő mennyiségű víz, a rendszeres mozgás és az elegendő alvás. Mindig figyelj mindenre, de az első héten különösen az étkezésre, a másodikon az ivásra és így tovább…

Ha szokások kialakításáról beszélünk, az alapelv az, hogy lehetőség szerint egyszerre csak egy szokás megszilárdításán dolgozzunk, de tapasztalatból tudom, hogy ez nem így működik: az ember, ha eltökélt, türelmetlen, és belecsap a lecsóba. Az előző példánál maradva, rossz érzés egy lelkes életmódváltónak hetekig csak a folyadékbevitellel törődni, miközben tudja, hogy a mozgás is milyen sarkalatos kérdés… Franklin módszere ebben is szuper. Foglalkozhatsz egyszerre több szokással (nincs toporgás), de mindig legyen egy, amit kiemelten kezelsz.

Következetesen számoltasd el magad!

Esténként, a napzáró kérdés során Franklin átgondolta azt is, hogy mennyire volt sikeres aznap az erények gyakorlásában, és az eredményeket feljegyezte egy kis táblázatba. Bármilyen célt is szeretnél elérni, kulcsfontosságú, hogy következetesen regisztráld a haladást vagy a hibákat. Légy őszinte és az észszerűségen belül kritikus magaddal!

Fogadd el, hogy nem vagy tökéletes!

Franklin egész életében törekedett a 13 erényre, de sosem mondhatta el magáról, hogy hosszútávon “hibátlan” tudott maradni. Ez azonban nem gátolta meg abban, hogy másnap újult lelkesedéssel folytassa. Ne légy maximalista. Örülj a pipáknak, és tanulj a hibáidból – s ne feledd, minden nap tiszta lap, amikor újrakezdheted, még inkább folytathatod a fejlődést.

Könyvajánló

Benjamin Franklin önéletrajza (könyvtárakban, antikváriumokban fellelhető, itt pedig pdf-ben letölthető) nem könnyű olvasmány, azonban rengeteg érdekességgel találkozhatsz benne a fentieken kívül is, például Franklin döntéshozási módszereiről, a takarékosságról alkotott elképzeléseiről vagy arról, hogyan kezelte az ellenfeleit.

Képek forrása: 1, 2, 3, 4.

Leave a Reply